måndag 6 april 2009

Kraven tar död på vår kreativitet

Hittade en bra artikel... Ett samtal med Annika Borg.

"Genom kreativitet kan vi skapa något fint för varandra. Men ska det hända måste vi ge oss tid att hinna vara människor.

– Både kreativitet och djupet i tillvaron kräver en obunden tid, en fri tid. Det säger Annika Borg. Hon är präst och Teologie doktor, författare, skribent och föreläsare. Kanske har du hört henne i P1 med ”Tankar för dagen” eller läst hennes livsfrågespalt i tidningen Amelia? Många har lyssnat när Annika talat om lyckokrav och prestationskrav, och hur vi förblir människor i en stressad värld.
– Vi matas så mycket med att ”allt ska göras bättre” att vi har svårt att hämta andan, säger hon.
Att använda sig själv fullt ut är ju något positivt, men det blir ju så uppskruvat och överdrivet.
– Vi skulle behöva bilder som inte är så kravfyllda. Tänk till exempel om reklamen skulle ge helt andra budskap än att vi måste ”bli bättre” eller ”köpa nytt”. Tänk om det skulle stå något från Bibeln som ”Känn ingen oro” eller ”Där din skatt är där kommer också ditt hjärta att vara”.
Annika märker att budskapet om en mindre stressad och pressad tillvaro skapar en känsla av befrielse hos människor.
– Jag kan ibland känna mig sorgsen över att vi tappat bort den känslan själva, och att någon måste säga detta enkla och självklara till oss – att vi behöver lugn och ro.

Eftersom människan aldrig kan göra tillräcklig, kan det ta död på kreativiteten.
– Vi ska hela tiden vidare och får inte tid att förvalta. Skapande handlar om att göra sig tillgänglig för sig själv.

– Den går inte att kombinera med att vara tillgänglig för allt annat, säger Annika, och pekar på en vändande trend, ett slags folkligt uppror, som bland annat visar sig genom att en del människor tydligt uttrycker att de fått nog av all hets och väljer att göra något så enkelt som att stänga av sina mobiltelefoner under perioder.
Informationssamhället kräver vår uppmärksamhet på ett sådant sätt att våra tankar ständigt bryts och det tror Annika påverkar oss negativt.
– Vi måste låta saker få komma upp till ytan utan press, det har vi tappat bort, fastän vi alla väl har erfarenhet av att man lättare löser ett problem under en promenad. För mig fungerar det så om jag ska skriva, att jag måste ha den här obundna tiden, då mina tankar inte bryts av något annat.

Av tradition har män alltid fått bättre möjligheter att uttrycka sin kreativitet. Det gör Annika upprörd att tänka på hur kvinnors förmåga har förtryckts genom historien.
– Den kreativa kraften är lika, sedan har vi väl gett män och kvinnor lite olika möjligheter att kanalisera den, säger hon. Kvinnor har fått göra det på lediga stunder, och männen har fått stänga sig inne. Det är ju ren orättvisa men också en klassfråga, vilka som har fått tid och utrymme.
– Tänk så mycket inom musik, konst och vetenskap som har gått till spillo!
Men det finns också en vardagsnära kreativitet hos människor som vill göra det vackert runt omkring sig.
– Det tycker jag ska uppmuntras, säger Annika. Kreativitet handlar ju lika mycket om att duka ett bord som att skriva en bok."

1 kommentar:

CillaT sa...

Tack Wildärtan och Annika Borg! Det var mycket tänkvärt.