lördag 25 juni 2016

Högakustenresan; Trädgårdskonst i Hundsjön

Ja, det är sant, jag har varit iväg på en trädgårdsresa igen. Denna gång med Lappmarkens trädgårdssällskap, ett sällskap som inte går av för hackor! :-D Reseplanerarna hade sytt ihop en resa till Höga kusten, och vi började med Trädgårdskonst i Hundsjön. Vilket fantastiskt ställe - love at first sight! Tänk att jag ju också har en gammal järnsäng, den är oanvänd just nu, för jag kan inte bestämma mig för om den ska ut i trädgården, eller vara en dagsäng/vilosäng på altanen. Det där är ju i alla fall snyggaste alternativet, typ...
Ja, det här fotot tog jag mest för att komma ihåg - en kraftig påle till fruktträden är tydligen nödvändigt. Vi har inte brytt oss om det till våra träd. Men det är säkert bra för nånting.
Längst ner mot Hundsjön hade de anlagt en egen liten beach. Man bestämmer själv hur ens trädgård ska vara och se ut :-)
Och en egen liten paviljong där nere också, så mysigt att sitta där och se ut över vattnet! Eller mot trädgården, bara att välja.
Sten, sten, sten, det är ett återkommande tema i denna trädgård. Förstå så mycket sten de har hanterat under årens lopp?! Men det blir ju bättre zon av att lägga ner den tiden och kraften, och det är ju avundsvärt och ett gott skäl!
Man behöver inte ha blommor överallt (note to myself!), man kan ha annat som gör att man blir nyfiken på att gå vidare..
Här är en kraftig slänt med trapp, och det ligger alltså en massa sten här mellan buskarna och strutbräken.
 I den här trädgården finns många olika "rum" att gå igenom. Här är en där det faktiskt växer gräs.
Tillbaka till stenområde. Mängder av buskar har de satsat på, och det råkar ju vara precis det som jag själv också siktar på några år framöver!
 ... och barrväxter. Det finns ju så mycket roligt och snyggt som faktiskt funkar utmärkt här uppe.
Här är ingången till ett område med många små barrväxter. Här finns thujor, tallar, enar och granar i fin kombination.
Ser ni att det är småsten först, sen mycket större sten, och så småsten igen? De större stenarna är en stenbäck som "rinner" igenom en skuggig del av trädgården, och man korsar även bäcken över en liten bro.
 Många Fågelbogranar, någon sockertoppsgran mm blir snyggt mot lövbuskar- och träd.
 Här en avdelning med många buskar, småsten, statyer och rostiga föremål.
 Och ett stenhav, typ. Man behöver inte ha blommor på varenda fläck...
En spegel på väggen, då är det snyggt med ett fint föremål framför.
Krypthujan får krypa över en bjälke. Det gör min krypthuja också numera! :-D Jag funderade på det förra sommaren, men nu är det bortrivet en massa "reva" och ditsatt thuja istället.
Här är baksidan av huset, en solsida. Mot väggarna här har de lite känsligare växter som Kameleontbuske/Minikiwi mm. Den där rörbollen är nog som mig hög, åtminstone, och de har satt en klematis vid varje rör. den brukar vara helt igenväxt i september så att den inte går att se igenom. Coolt! Det är nog magnifikt att beskåda, skulle jag tro!
Den här avdelningen låg på sidan av trädgården nedanför stora växthuset, de har täckodlat här. Jag skulle tro att det här är deras "barnsäng", ställe där de förökar sina växter, lagrar tills de vet var det ska ned osv. Det är ju smart att ha ett stort område för det, det är lite lättare då att ta sig för med delning av växter mm, skulle jag tro. Jag har ingen aning om vart jag ska "he" växter som delas, så jag har inte gjort det på många år... och så ser det ut därefter oxå.
Jag älskade denna trädgård - vilken superstart på resan! Många som följde med tyckte nog att den var lite för perfekt, det fanns ju inte mycket ogräs där. Min teori är att de lagt ner arbete på underlaget, att de har markduk eller liknande under all denna sten, och då behöver man ju inte ägna sig så mycket åt ogräsbekämpning. Sen har de inte så många områden där det fanns perenner i rabatt, det var på framsidan, och det fotade jag faktiskt inte. Jag var mer fascinerad av resten av trädgården.

På Englandsresan så följde ju guiden med oss hela tiden, så vad som skulle hända i trädgården berättades redan i bussen, och sen fick vi strosa fritt. Nu var vi 22-23 st, och jag insåg genast att jag inte skulle höra trädgårdsägarinnan så bra, så jag gick för mig själv. Men jag fick höra att trädgården har arbetats med i ungefär 16 år, även om ägarinnan bott där längre än så. Tidsperspektiv är också viktigt att ha, att få till något så här fint kräver tid och mycket handkraft! Jag fick höra av någon att ALLA stenar i trädgården har tvättats av innan de lagts ut på sitt ställe. Och gör man inte det så får man ju genast ogräs... men fatta vilket jobb??? Jag känner att jag kroknar lite. 

Inga kommentarer: