måndag 21 februari 2011

V. 37

Du fortsätter att gå på kontroll varje eller varannan vecka. Barnets vikt och position kontrolleras vid varje MVC-besök. Den här veckan är en lämplig tid att gå på studiebesök på den förlossningsavdelning där du tänker föda. Nu är det vanligt att känna förvärkar. Livmodern blir hård i ungefär 30 sekunder och sedan slappnar den av. Dessa sammandragningar ska inte göra ont. Ofta stiger nu känslan av spänning och förväntan ju närmare förlossningen du kommer.

I vecka 37 är medelkroppslängden 49 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 3000 gr. Huvudets omkrets är 34 cm. Nu betraktas barnet som fullgånget och är redo för sin resa till livet utanför livmodern. Om barnet ligger med stjärten eller fötterna först så erbjuds du kanske en yttre vändning nu. Det vill säga en läkare försöker genom mild massage att vända barnet så huvudet ligger nedåt mot bäckenöppningen. Får du värkar i denna vecka försöker man inte hindra förlossningen från att komma igång. Det finns forskning som tyder på att barnet själv producerar hormoner vilket signalerar att det är för trångt och det leder till start av värkar.

Under graviditetens större del har barnet förlitat sig på dig för att slippa infektioner, men under tiden har hon eller han också byggt upp sitt eget immunsystem. Efter födseln fortsätter detta att utvecklas och stärks även genom amning. Den första mjölken som kommer ur dina bröst kallas råmjölk och är rik på näring och antikroppar. Den egentliga modersmjölken kommer igång två - tre dygn efter förlossningen med hjälp av barnets aktiva sugande på brösten. Mjölken är näringsmässigt väl sammansatt, ger ett bra skydd mot infektioner och stärker barnets immunförsvar. Barnet brukar nu träna sig på att andas men eftersom det varken har luft i eller utanför lungorna resulterar detta ofta i fostervatten i strupen med hicka som följd. Detta är helt normalt och inget att oroa sig för.

Nattsömnen är inte så god som tidigare. Antingen måste du gå upp och kissa eller så sparkar ditt barn så att du inte kan sova. Det är vanligt med ryggbesvär särskilt under senare delen av graviditeten, då kan det vara skönt att vila ryggen genom att ligga ner en stund.

Källa: Gravid.se och Growingpeople.se

(¯`'•.¸(¯`'•.¸ ¸.•'´¯)¸.•'´¯)(¯`'•.¸(¯`'•.¸ ¸.•'´¯)¸.•'´¯)

Ja, detta är intet nytt under solen, allt som står ovan har jag känt av länge. Det som är mest spännande nu är vad barnmorskan säger nu till veckan om att Knådden fortfarande ligger på tvärsan. Jag skulle gärna vänta med vändningsförsök en vecka till (till v. 38, alltså) så att Knådden har chans att fixa det själv. För om man misslyckas med vändningsförsöket, och det lyckas i 50% av fallen, så bokas ett kejsarsnitt in. Jag skulle föredra en annan slags förlossning än kejsarsnitt..

4 kommentarer:

webmosterhelene sa...

Kanske hinner bebben vända sig själv :-) Bra med sent vändningsförsök, så klarar sig bebisen riktigt bra om h*n föds i samband med det (ibland måste ju kejsarsnitt göras i samband med det).

Så, du kommer kanske få din lilla bebbe före mig ;-) 5 dagar kvar och inte en tillstymmelse till att Myran vill lämna enrummaren med helpension.... Såklart!

Kram

Annika sa...

Hej vännen! Oj vilken spännande tid du lever i! =) Det drar ihop sig nu, hoppas knådden vänder sig och att du får uppleva en naturlig förlossning. Stor kram! /Annika

Rebecca sa...

Ojoj, nära nu :) Det måste va perfekt och få barn såhär års, det är ju nu den fantastiska tiden börjar med förhoppningsvis lite lägre temperatur och ffa ljus och sol!=)

Rhode sa...

Grattis till underverket hörrö :-)
Tusen triljoner kramar!