fredag 4 juli 2008

På begäran: citronpaj m marängtäcke

Så här snyggt kan det bli när ens svägerska gör en receptswapp!!:-) Men jag ska skriva ner receptet här nedan ändå. Gör pajen och njuuuut!


Pajdeg:
3 dl vetemjöl
2 tsk socker (men jag hade 1 dl - blir knäckigt gott!)
125 g smör
1 äggula

Fyllning:
1½ dl vatten
1½ dl socker
4 msk potatismjöl
finrivet skal och saft från 3 citroner (jag har använt saften från 4 citroner)
4 äggulor

Maräng:
5 äggvitor
1½ dl socker

1. Sätt ugnen på 200 C. Hacka snabbt samman alla ingredienserna till pajdegen.
2. Tryck ut degen jämnt i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen i 30 minuter.
3. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 15 minuter. Ta ut formen, sänk värmen till 150 C.
4. Fyllning: mät upp vatten, socker, potatismjöl och citronsaft i en kastrull. Sjud under omrörning tills krämen tjocknat. (Det tar c:a 5 sekunder:-). Ta kastrullen från värmen och tillsätt citronskalet och äggulorna, en i taget, under omrörning.
5. Låt krämen åter sjuda upp, ställ sedan åt sidan en stund. (här reglerade jag konsistensen med vatten, jag ville inte ha krämen alltför stabbigt tjock.)
6. Vispa äggvitorna med absolut rena redskap till ett fast vitt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning tills massan är blank och styv.
7. Rör försiktigt ner 2 dl av marängen i citronkrämen. Bred ut krämen jämnt i pajskalet. Täck pajen med resten av marängen.
8. Grädda just under mitten av ugnen i 18-20 minuter. Servera pajen lätt ljummen.

Garnering:
*Citronmeliss
*Citronskivor

Bon appetite!

Om nån provar pajen vore det ju kul med en kommentar om vad ni tycker om den... Det kan ju hända att alla inte finner den så himmelsk som jag gör:-O

2 kommentarer:

Lena B E sa...

Jag tror det är samma recept som jag har, och pajen är helt underbart god!! Som du beskriver så är den verkligen himelskt god tillsammans med en klick vispad grädde. Mmmmm mums!! Kram Lena

Cilla sa...

Oj, verkar farligt god:) Har sparat den för framtida kalas!