lördag 29 januari 2011

V. 34 idag

Vid varje besök framöver mäter man på de flesta MVC blodtryck och urinprov. Däremellan mäter man ditt blodvärde samt blodsocker. Barnets hjärtfrekvens fortsätter barnmorskan att följa kontinuerligt, med start runt v.25 och fram till förlossningen. Nu kanske du märker att dina ringar inte passar längre, att händer och fötter svullnar, detta beror på att vätska samlas i kroppen. Tänk på att inte förvärra det med att använda åtsittande kläder som bromsar blodflödet. Din kropp har ökat mängden blod med 50 % under graviditetens två första tredjedelar men från vecka 34 håller sig blodmängden konstant fram till förlossningen. Omkring denna vecka är moderkakan fullmogen och därefter börjar den åldras.

Barnet är ca 32 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 2,3 kg. Det kan skilja på ljus och mörker. Om solen skulle lysa på magen kommer barnet att bada i ett rött sken. Naglarna på de pyttesmå fingertopparna är vassa. Nu kan barnet själv bekämpa lätta infektioner med sitt immunförsvar. Det är för stort att flyta omkring i fostervattnet och rörelserna blir större och långsammare. Ibland kan en del barn fixera huvudet i denna vecka, det vill säga lägga sig tillrätta i bäckenöppningen. Ungefär 3-4% av alla barn lägger sig med stjärten eller benen ned mot bäckenöppningen s.k. sätesbjudning/fotbjudning. Då är det möjligt att en läkare försöker få fostret att vända sig rätt i livmodern, men det sker först i vecka 37 och kallas yttre vändning. Läkaren försöker då genom försiktig massage av buken förmå barnet att göra en kullerbytta i magen. Detta sker i regel på sjukhus under övervakning av mor och barn. Är det tvillingar som ni väntar kanske bara ett av barnen lägger sig med huvudet mot bäckenöppningen, medan syskonet lägger sig intill.

Nu är risken att det börjar kännas mer otympligt än tidigare att gå.
Källa: Gravid.se

(¯`'•.¸(¯`'•.¸ ¸.•'´¯)¸.•'´¯) (¯`'•.¸(¯`'•.¸ ¸.•'´¯)¸.•'´¯)

Mmm, kan ju hålla med om att det är svullet kring fötter, ben och fingrar. Fast vigselringarna har jag inte använt sen augusti, så det är ju inget jättenytt i sig. Däremot borde jag ju leta fram stödstrumporna. Jag har faktiskt inte varit hos barnmorskan sen mellandagarna, och det dröjer en stund ännu. Detta för att jag ville boka om en tid jag fått, och det är inte så lätt att få det att passa med föräldragruppsträffarna. Känner inte för att sitta och åka hur mycket som helst extra, faktiskt. Det är ju 10 mil mellan jobbet och barnmorskan, ändå. Enkel väg, alltså. Och det har jag själv valt:-)

Börjar kännas otympligt att gå... Jo då. Det har det oxå gjort ett tag:-) Men det blir helt klart mer och mer tydligt för varje vecka. Om 3 veckor har jag gått på föräldraledighet, och det känns skönt! Tiden har ju faktiskt gått rätt så fort hittills, så jag hoppas det fortsätter så. Iaf nästa 3 veckorna.... sen kan det få lugna ner sig så att jag hinner nåt här hemma:-)

Inga kommentarer: