måndag 10 januari 2011

V. 31

Kanske börjar du bli något glömsk. Ju närmare förlossningen du kommer, desto mer vänder du din uppmärksamhet mot ditt ofödda barn. Naveln sträcks ut mer och mer, eventuellt börjar den puta ut. Efter förlossningen återfår den sitt normala utseende. Det kan vara bra att veta: Hur andfådd du än känner dig får barnet tillräckligt med syre.

Barnet är ca 28 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 1,8 kg. Generellt har barnets kropp vuxit klart, men det behöver fortfarande gå upp i vikt. Hjärnan lägger in en högre växel nu i slutet, för att hinna växa färdigt. Lungorna är det organ som blir färdigt sist. Barnets ögonfärg bestäms ungefär vid den här tiden, men det kommer inte att visa sig förrän sex till nio månader efter födseln. För att pigmenten i ögonen skall färdigbildas behövs det nämligen ljus. Vithyade barn föds i regel med mörkblå ögon och det kan dröja månader innan den verkliga färgen visar sig. De flesta mörkhyade barn föds med bruna eller mörkgrå ögon, som sedan blir mörkare bruna eller svarta under första året. Men just nu förbereds ögonen för livet efter födseln. Ögonlocken är ofta öppna när barnet är aktivt och pupillerna i ögonen vidgas och krymper när det rödaktiga ljuset skiftas och filtreras genom livmoderväggen. Barnet stänger ögonlocken när det är passivt och sover. Källa: gravid.se

Tid för reflektion - börjar bli glömsk? Det har jag varit de senaste åren... :-) Men vissa saker är så mycket enklare att komma ihåg än andra, och det beror väl säkert på intresse från min sida.

4 kommentarer:

Elin sa...

ja tänk va fort tiden går, redan v 31, hoppas du o beben mår bra. stor kram Elin

troliktrimlikt sa...

Ja, vem är det som bor därinne?:)
Och tänk vilken uppfinning papper och penna är;) ♥ Kram Maine

Andreas Leek sa...

Det drar ihop sig :).

Sindra sa...

Visst är det fantastiskt och spännande med det lilla underverket som växer i magen! Jag väntar på att mitt första barnbarn ska komma till världen snart. Han beräknas att komma runt den 8 februari, så det är inte lång tid kvar nu! :)