söndag 16 januari 2011

V. 32+1

Din barnmorska gör vid varje undersökning en bedömning av barnets tillväxttakt och lyssnar på dess hjärta. På vissa håll görs en ultraljudsundersökning den här veckan. Du ökar nu i vikt, snabbare än i något annat skede av graviditeten. Kanske förvånas du över hur stor din mage kan bli. Snart har livmodern intagit det högsta läget som den kommer att ha, ungefär 12cm ovanför din navel.

Barnet är nu ca 29 cm från huvud till stjärt och väger omkring 2 kg. Skulle det födas nu kan det klara sig i kuvös. Kuvös behövs bland annat för att underhudsfettet ännu inte är utvecklat. Nu fungerar barnets fem sinnen och hon eller han kan också vrida på huvudet. Alla inre organ fortsätter att mogna, tånaglarna är färdiga och huvudhåret fortsätter att växa. Barnet sover ca 90-95% av tiden - men under de vakna perioderna tränar den på att öppna och stänga sina ögon. Andningslektioner pågår hela tiden för att stärka lungorna och få dem att mogna. Relativt ny forskning visar att andningsövningarna även stimulerar lungorna att tillverka ett ytaktivt medel, som behövs för att lungorna skall utvecklas på rätt sätt.
Källa: Gravid.se

(¯`'•.¸(¯`'•.¸ ¸.•'´¯)¸.•'´¯) (¯`'•.¸(¯`'•.¸ ¸.•'´¯)¸.•'´¯)

Ja, det vore väl inte konstigt om jag ska öka i vikt precis nu och framåt, för jag är hungrig nästan jämt. Jag kan fortfarande inte äta hur stora portioner som helst, och det är väl bra:-) Men mellanmålen behövs verkligen nu. Trött är jag oxå, mycket mer än önskat. Jag kan nästan bli lite sur på mig själv för att jag valt att vänta så länge med att ta föräldraledighet. Det är ju ändå en dryg månad dit.

Jag tycks oxå märka att barnet sover en del, för det är långa perioder av stillhet nu, tycker nästan det var mer fart i magen för typ 10 veckor sen. Men jag trivs så bra med att vara gravid. Det som är småjobbigt är att "folk" tappar hakan över att det är 2 månader kvar... Och så följdfrågan: "är du säker på att det inte är tvillingar..??" Ja, hur ska jag kunna va säker på det? Jag är väl ingen barnmorska! Jag försöker bara lita på att de som jobbar med barnafödande kan sin sak, och att de skulle ha upptäckt om det var tvillingar. Hmph!


Du är så välkommen hit,
hem till vårt palats.
Till denna värld som är vår,
som jag ska försöka få dig att älska
så mycket som det går.

Från "Skymtar för en stund" av Uno S

3 kommentarer:

Maine sa...

Tvillingar? Ha, sånt prat får vi väl dras med vi som inte är så långa. Magen har ingenstans att gömma sig lixom. Du är underbar Emilie!
/En med erfarenhet.

Rhode sa...

Folk snackar så mycket! Huvudsaken att du mår bra och att det känns bra :-)
KRAMAR!

Anonym sa...

Jag får höra motsatsen: "Vaa... MARS?? Då är du ju inte så stor då". Då svarar jag lite snorkigt att det beror på mina fina magmuskler ;)

Men, nånstans växer det ju med tanke på viktuppgången :) Och så länge inte bm är orolig behöver man väl inte vara det själv heller, vare sig för att man är "stor" eller "liten".

LiF