söndag 6 november 2016

Sista dagen, dag 5

Vi tar lite sovmorgon, packar ihop allt och ställer ihop väskorna i ett rum. Vi ska iväg på brunch, återigen med körledarens pappa. Han bor i gamla östberlin, och vi tar oss dit till en restaurang som serverar brunch på söndagar. Vi har bokat in oss, det är fullt med folk när vi kommer dit. Där fanns ju verkligen riktig mat, en jättebuffé, stort som ett rejält julbord, men helt andra rätter. Så mycket gott, vi var nog övermätta allihop när vi gick därifrån 😊
 Efter det så går vi på loppmarknad, även det i östberlin. Eller på gränsen, kan man ju lugnt säga, för vi fick se var muren har varit.
 Här har man planterat träd istället efter att man rev Berlinmuren.
 Loppmarknad.
Efter loppmarknaden så gick vi till ett slags museum bredvid ett ställe där man bevarat en del av muren, Gedänkstätte Berliner mauer. Fanns så mycket att läsa där inne, jag hann ju inte alls med. Väldigt intressant, och fruktansvärt!
 Här en karta på hur muren splittade Berlin.
 Här visas med de här stängerna hur muren gått.
 Här har den stått..
 Och här har man bevarat en liten bit av muren.
Bortanför det närmsta taket så kan man se att man hade som en innergård i muren, där stack piggar upp och hemskheter ifall någon försökte ta sig över!
Kaffedags, förmodligen kaffe på maten.
 Här har vi bott hela tiden, Viktoriakyrkan har en vandrarhemsdel med några rum.
Vi ska åka hem. Det känns ju lite tråkigt för det är roligt att få turista och lära sig en massa nya saker! Jag är sanslöst dålig på Tyskland över huvud taget, så det här har varit nyttigt!
Och vår tysksvenska delegation vinkar oss adjö 😁 Tysksvenska delegationen stannar ett par extradagar.

Inga kommentarer: