söndag 6 november 2016

Sista dagen, dag 5

Vi tar lite sovmorgon, packar ihop allt och ställer ihop väskorna i ett rum. Vi ska iväg på brunch, återigen med körledarens pappa. Han bor i gamla östberlin, och vi tar oss dit till en restaurang som serverar brunch på söndagar. Vi har bokat in oss, det är fullt med folk när vi kommer dit. Där fanns ju verkligen riktig mat, en jättebuffé, stort som ett rejält julbord, men helt andra rätter. Så mycket gott, vi var nog övermätta allihop när vi gick därifrån 😊
 Efter det så går vi på loppmarknad, även det i östberlin. Eller på gränsen, kan man ju lugnt säga, för vi fick se var muren har varit.
 Här har man planterat träd istället efter att man rev Berlinmuren.
 Loppmarknad.
Efter loppmarknaden så gick vi till ett slags museum bredvid ett ställe där man bevarat en del av muren, Gedänkstätte Berliner mauer. Fanns så mycket att läsa där inne, jag hann ju inte alls med. Väldigt intressant, och fruktansvärt!
 Här en karta på hur muren splittade Berlin.
 Här visas med de här stängerna hur muren gått.
 Här har den stått..
 Och här har man bevarat en liten bit av muren.
Bortanför det närmsta taket så kan man se att man hade som en innergård i muren, där stack piggar upp och hemskheter ifall någon försökte ta sig över!
Kaffedags, förmodligen kaffe på maten.
 Här har vi bott hela tiden, Viktoriakyrkan har en vandrarhemsdel med några rum.
Vi ska åka hem. Det känns ju lite tråkigt för det är roligt att få turista och lära sig en massa nya saker! Jag är sanslöst dålig på Tyskland över huvud taget, så det här har varit nyttigt!
Och vår tysksvenska delegation vinkar oss adjö 😁 Tysksvenska delegationen stannar ett par extradagar.

lördag 5 november 2016

Lördag, konsertdag, dag 4

Lördag, konsertdag! Vi åker ut till Bernau där vår körledare bott i sin uppväxt. Vi går vid gamla ringmuren runt staden. Fatta, här får vi höra en del historia om krig, slag, hur folk har försvarat sig! Man kan läsa mer här!

 Mariakyrkan är riktigt gammal, det syns liksom överallt.
 Här är en tavla med minnet av svenska soldater som övernattat i kyrkan.
Efter Mariakyrkan tog vi oss med buss till Biernau där vi skulle ha vår konsert. Nu är vi ute på riktiga landsbygden, vi äter lunch först på en grekisk restaurang. Under våra dagar här så har jag varit väldigt förkyld, och jag är lite orolig för om rösten ska hålla eller inte. Mina körkamrater övertygar mig om att det lilla glaset ouzo, som alla blir serverade, kommer att göra susen för halsen. Och jag tro faktiskt de hade rätt. Rösten höll hur bra som helst, och jag tycker att allt lät så jättebra när vi skulle sjunga 😆  Det kan man naturligtvis tolka på några olika sätt..😉 Nedan är vår tjusiga affisch!
 Inuti den vackra kyrkan. Jag har för mig att den här kyrkan inte var så värst gammal, jämfört med Bernaus Mariakyrka, iaf. Vi passade på att ta ett kort på hela kören också.
 Och fullsatt - jag var chockad!
Efteråt fick vi god soppa med hembakat bröd, och vi satt kvar en stund för att varva ner. Innan vi hade tagit oss till vårt boende i Berlin så hann klockan bli mycket, som vanligt :-)

fredag 4 november 2016

En fridag, dag 3

Igår åt vi vid Hackescher markt, och på väg därifrån så var det sån mysig marknad som vi dröjde oss kvar vid fast vi inte riktigt hade tid. Så vi var några stycken som återvände dit idag, men nu var det ju ingen marknad alls. Men vi gjorde vanlig shopping istället, jag köpte några julgranshängen. En dinosaurie till sonen, en hjort till dottern och ett kitschigt gökur till mig. Minnen från Berlin :-)
När vi shoppat en stund blev vi ju sugen på lunch, vi återvände till Barista, restaurangen från igår. 
 Vi åt ljuvlig ingefära- och morotssoppa och avslutade så klart med en apfelstrudel :-)
 
Här vill jag bara visa hur det varit hittills, och kanske alltid är här i Berlin. Servitörerna kommer fram med stora börsen och ska ta betalt. Vi är ju alltid så många, så de vill att vi ska göra deras jobb, lägga dit pengar och ge dricks.. Om vi räknade för exakt och skippade dricksen blev de (generellt, inte bara den här) sura. Och inte så subtila med det :-)
Vi har gått från Barista mot Alexander platz och nåt galleriaområde. Jag gick bl.a. in på Desigual, men köpte faktiskt inget. Sen mellanlandade några stycken på nån typ bar för att småäta lite innan vi skulle ses vid världsuret. 
Världsuret ligger i ett hörn vid Alexanderplatz, en vanlig träffpunkt för Berlinarna och andra.
       
Nu har vi tagit oss till Berliner Fernseturm, ett rado- och tvtorn som också är beläget vid Alexanderplatz. Tornet är Tysklands högsta byggnad med sina 365 meter, och från nästan hela Berlin kan man se TV-tornets smala silhuett.
Det roterande kaféet, Tele-café, är ett av tornets dragplåster då ett helt varv tar ungefär 30 minuter, vilket innebär att man kan se hela staden i fgeperspektiv under tiden man sitter och fikar/äter. Ja, det blir ju inte fantastiskt bra att fota inifrån ut i mörkret genom ett fönster, men.. jag kunde ju inte låta bli!
Vi mötte upp körledarens pappa där också, han bor i Berlin. Så här sitter vi, 208 m upp i luften och snurrar sakta runt. Det märks faktiskt i kroppen, det är en mycket skum känsla i början, men jag vande mig.
 Eftersom jag åt en del nyss så åt jag bara glass här.

torsdag 3 november 2016

Sightseeing, dag 2

De flesta av oss har sovit någorlunda, för mig är det alltid jobbigt med första natten borta. Sen har kroppen ställt in sig :-) Frukost tillsammans, det tog väldigt lång tid innan vi listade ut hur spisen funkade, men sen så kom äggkokningen igång.
Här står vi och får höra om att vi är nära Berlins zoo, Zoologischer garten. Berlins tunnelbanesystem är ett av världens största tunnelbanenät, och jag släpper inte mina körkamrater med blicken alls! Men här ska vi inte stanna, vi tar oss närmare stan.
Vi är nu på Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche, ett kyrkomonument som är ett av Berlins mest kända landmärke och turistdragare. Vi var inte ensamma där..  Under andra världskriget, 1943, förstördes kyrkan av de allierades bomber. Man kan se hur taket är skadat på kyrkan, hur bomber landat på kyrkväggen, massor av skott som gett sitt avtryck på kyrkan. Från att ha varit en enorm kyrka är det nu bara ett fronttorn kvar och där kan man gå in. Där är en minneshall där man kan läsa dokumentationen av hur det var under andra världskriget, och sen nybyggnationen av nästa kyrka som byggdes bredvid, se fotot under.
Där den förstörda kyrkans mittskepp förut låg står nu ett nytt sexkantigt torn. Den nya åttkantiga kyrkan är byggd med armerad betong och blått glas (se nedan). Den nya kyrkan har pga sin ovanliga konstruktion blivit utsedd till en av världens mest unika kyrkor. Runt kyrkan samlas idag försäljare, gatumusikanter, tiggare och turister, Väldigt annorlunda kyrka, men så superläcker! Vi gick in och lyssnade en liten stund på en kör som tränade. Tyvärr skulle de sjunga upp just när vi själva har konsert, så vi kan inte lyssna på det officiella uppförandet.
Det är dags för lunch och vi får möjlighet att prova på en Berlinkulinaritet (finns såna ord?), currywurst! Jag tar östberlinvarianten. Den ser inge vidare ut varken på foto eller i verkligheten, men den var mycket godare än man kan tro! Massor av tomatsås, snarlikt ketchup. Och så sauerkraut, surkål. Gott! Vi väljer med omsorg, det finns många tillbehör och en massa annan mat, så klart, men nästan alla provar currywurst av öst- eller västvariant.

Förintelsemonumentet är ett minnesmonument över alla de judar som dödades under andra världskriget. Bara c:a 100 m från den plats där Hitlers adjutant brände führerns lik i bensin utanför det bombade rikskansliet strax söder om Brandenburger Tor, står idag det 19000 kvm stora minnesmonumentet för Europas mördade judar. Det är ett av huvudstadens mest iögonfallande sevärdheter med sina 2711 mörkgrå betongblock i olika höjd med en yta stor som en fotbollsstadion. 

Tanken med monumentet är att de som går omkring bland stenpelarna ska få en känsla av utsatthet och instängdhet. Många associerar minnesmärket med en begravningsplats. (Text från Berlin reseguide). Vi gick omkring här en stund, och det är verkligen trångt och obehagligt på vissa ställen.

 Här är Reichstag, riksdagshuset. 
Reichstag och Brandenburger Tor ligger nästan bredvid varann (i alla fall med norrländska mått), vi får en tjej till att fota oss alla. Ett glatt gäng som har det riktigt bra!
Unter den Linden (under lindarna) är en av de mest berömda gatorna och en av de mest kända sevärdheterna i Berlin. Gatan liknas ofta vid en av de mest praktfulla boulevarderna i Paris, Champs-Élysées. Nu var det ju inte så imponerande i november, lindarnas löv har fallit till backen.
Ja, vad kan det här vara? Ett universitet, kanske? Jag tror det kan vara judiska universitetet, men jag kommer inte riktigt ihåg. :-)
Beriner dom är Berlins lutherska domkyrka och de största protestantiska kyrkan i Berlin. Under andra världskriget bombades kyrkan och skadades svårt. 1975 påbörjade man återuppbyggnaden, och 1984 inleddes även restaureringen av den mycket praktfulla interiören. Vi gick inte in där. Det började vara sen eftermiddag, och mångas kaffetarmar tarvade... kaffe!
Vi korsar floden Spree här, vi letar efter ett ställe att äta middag.
Men här åt jag något sagolikt (vi åt ju lite olika allihop). Jag tog en dagsspecialitet; gås med klösse och kastanjesås. Fantastiskt! Jag drack apfelschorle till, något jag minns från förra gången jag var i Tyskland. Ungefär som en äppelmåltidsdryck med kolsyrat vatten. Läskande och fräscht! 
Efter denna dag där vi gått och gått, åkt buss och tunnelbana kors och tvärs, så avslutar vi med att gå på balett. Jag måste erkänna att allt inte var precis i min smak, vilket jag väl fattade innan. Men jag var ändå intresserad av att gå för att utmana mig själv lite. Sista akten var så vacker musik och dans så att jag tyvärr somnade flera gånger. Pinsamt, men jag var visst inte ensam om det :-)
 
 Det var rätt sent när vi åkte hem. Vi kvällsfikar snabbt och går isäng.