fredag 20 juli 2018

Odling

Jag har ju glömt blogga.. som jag skrivit tidigare så började jag så en del frön redan i januari. Nästan allt tog sig, mer eller mindre. Det jag misslyckats med, även i år, är squash, så det har jag köpt en planta av. Men här nedan finns både perenner och grönsaker på tillväxt. Och det här var kanske i mars eller nåt.

Under lampans sken från januari till juni..
Odlingslådorna sparade jag lite för länge med att rensa upp, men de tär gjort, och jag har satt många rödbetor, lite kål av olika slag, gul + röd lök och purjolök och potatis- och shalottenlök. Tre lådor är fyllda. Och så vitlöken förstås, den är nog klar när som helst.
Vi har haft turen att få göra lite byteshandel, så jag fick tag på sättpären av Röd Emmalie, Blå mandel, Mayan Twilight och Mayan Gold, Asterix och Finsk mandel. Vi har aldrig haft eget potatisland förut, och så har vi en  del ihop med svärfar med company ,som vanligt. Så i år kan vi potatisfrossa, ifall nu  inga sorkar sabbar allt, typ. Nu har vi hög blast, jag har glömt fota senaste 5 veckorna, typ 😏
Paprika Topepo Giallo på gång. Nu lär den vara större, det här är flera veckor sen. Måste kanske kolla om den är ätklar 😋
De större tomaterna sattes första helgen i juni. De små till höger satte jag vid midsommar i säckar. 3 veckor gör markant skillnad! Nu är de här också mycket större, jag har tomater på gång, t.ex. Tigerella. Jag har även satt Ananas, Brandywine, Purple calabash, Golden bumble bee och några fler jag inte kommer ihåg :-) 7 sorter iaf.

En chili Anaheim som jag fått en av en kompis. Den har också växt till sig. Sedan dess har jag fått ytterligare 3 st, så vi som aldrig använt oss av chili får nu sätta lite fart på området!
Vi älskar jordgubbar, men vi brukar ju aldrig hinna med att smaka så mycket eftersom vår pojk bor i jordgubbslandet på sommaren. Och vinbärsbuskarna.. Men här överraskade barnen och hade plockat så att botten av en hink var täckt med bär. Så vi belönade dem med en jordgubbskladdkaka :)
Jag bestämde mig för att ha gurkan inomhus i sommar, jag hade 2 sorter som är partenokarp. Men av 6 st så har jag gett bort 1 och 3 har dött. Så nu väntar jag på att de 2 sista oxå ska ge upp. Det har varit otroligt mycket småflugor i gurkhinkarna, vet inte om det är de som gör att gurkorna dör?
Vi har ätit gurka i över en månad, men det tar nog slut snart med de här smågurkorna. Jag har satt frön av nån slanggurka, men de har inte tagit sig än. Får se om det lyckas. Jag är ju sugen på mycket inlagd gurka, det är ju hur gott som helst! Å det håller länge i kylskåpet!

Inga kommentarer: