söndag 29 juli 2018

Mer ätbart

1 stannar av Finsk mandel
I förrgår blev vi så suga på att prova nypären från potatislandet. Maken hade nån dag tidigare kommit in med skapliga Finsk mandel, inte jättestora, men som man tänker att nypären är. Jag började med en stannar till lunchen. Vi råstekte de små tillsammans med vår egen vitlök. Så gott! Å så hade maken kvar ostschnitzel från en fisketur dagen innan, så det var ju världens festlunch!
Den största..

Till middagen grävde jag upp en stannar till, och då åt vi upp alla stora, då var ju oxå barnen hemma och hjälpte till. Tänk, att till förra sommaren hade jag fått 5 st av en kompis, vi fick ut 45 av dem. Vi sparade allihop utan provsmakning, å så satte vi dem här 31 maj. Potatis är en bra gröda, att få ut så mycket per insats, det gillar jag!
1.5 stannar Finsk mandel, supergott till köttbullar med gräddsås! 
Jag gjorde bort mig med broccolin i år. Jag hade 150 plantor(!), satte 50 st och tyckte att det nog borde räcka till oss. Å så sålde jag iväg 100 plantor. Ett par dagar senare så hade sork eller fåglar knipsat av all broccoli utom 1 planta. Jag grät nästan. Å log nästan på samma gång. För då fattade jag på riktigt varför en del alltid har plantor på lager att sätta in när det blir ett hål nånstans.. Jaja, jag kanske eventuellt inte gör om det nåt annat år?

Andra kålplantor som jag vann på lotteri på en Lappmarkenstillställning har oxå blivit knipsade. Det är verkligen inte mitt år i år med kål, tydligen. Rödbetorna är däremot jättefina! Tror jag ska ta upp en snart, men när jag la på mer gräsklipp igår så såg jag att några har rätt bra storlek redan. De har fått bokashijord. Det är bra grejer 😍

Tomaterna ser oxå fina ut! Chilin växer otroligt, och samma med paprikan. Vi har provsmakat en liten grön paprika som råkade ramla av när jag var å stökade runt i växthuset. Jag föredrar fortfarande de gula och orangea paprikorna 😋 Potatislöken å shalottenlöken växer oxå fint! Men vi får väl se om vi hinner få nån gul och röd lök samt purjo... de ser ynkliga ut.

Nå, om vi har rödbetor, pären (hos oss satte vi c:a 100 st), tomater, lite paprika å lite chili så får jag va nöjd i år. Jag har varit hemskt otaggad, så mycket har blivit sent satt. Igen. Röda vinbär får vi gott om, och svarta vinbär ska jag prova plocka om ett par veckor. Hallonbusken vi har på gården behöver oxå börja plockas av. Jordgubbar har vi plockat på självplock. Jag borde ut å kolla om det finns blåbär i nåt "bakland", där det alltså är mest skugga om dagarna. Med den här torra sommaren så förväntar jag mig inte så mycket..
En "stor" Mayan gold. Men det är ju bara 29 juli, den hinner växa på sig..
Till sist så har vi även smakat kokt Mayan Gold. Och den här är en keeper för oss, vi gillade den allihop! Den har kommit mindre långt i strl jmf med Finsk mandel, och har även betydligt färre potatisar/planta, kanske 8-9. Den är alldeles gul invändigt och smakar fantastiskt, speciellt med smör till. Den här kommer vi ta många sättpären av. Vi hade 18 nu sist.

fredag 20 juli 2018

Odling

Jag har ju glömt blogga.. som jag skrivit tidigare så började jag så en del frön redan i januari. Nästan allt tog sig, mer eller mindre. Det jag misslyckats med, även i år, är squash, så det har jag köpt en planta av. Men här nedan finns både perenner och grönsaker på tillväxt. Och det här var kanske i mars eller nåt.

Under lampans sken från januari till juni..
Odlingslådorna sparade jag lite för länge med att rensa upp, men de tär gjort, och jag har satt många rödbetor, lite kål av olika slag, gul + röd lök och purjolök och potatis- och shalottenlök. Tre lådor är fyllda. Och så vitlöken förstås, den är nog klar när som helst.
Vi har haft turen att få göra lite byteshandel, så jag fick tag på sättpären av Röd Emmalie, Blå mandel, Mayan Twilight och Mayan Gold, Asterix och Finsk mandel. Vi har aldrig haft eget potatisland förut, och så har vi en  del ihop med svärfar med company ,som vanligt. Så i år kan vi potatisfrossa, ifall nu  inga sorkar sabbar allt, typ. Nu har vi hög blast, jag har glömt fota senaste 5 veckorna, typ 😏
Paprika Topepo Giallo på gång. Nu lär den vara större, det här är flera veckor sen. Måste kanske kolla om den är ätklar 😋
De större tomaterna sattes första helgen i juni. De små till höger satte jag vid midsommar i säckar. 3 veckor gör markant skillnad! Nu är de här också mycket större, jag har tomater på gång, t.ex. Tigerella. Jag har även satt Ananas, Brandywine, Purple calabash, Golden bumble bee och några fler jag inte kommer ihåg :-) 7 sorter iaf.

En chili Anaheim som jag fått en av en kompis. Den har också växt till sig. Sedan dess har jag fått ytterligare 3 st, så vi som aldrig använt oss av chili får nu sätta lite fart på området!
Vi älskar jordgubbar, men vi brukar ju aldrig hinna med att smaka så mycket eftersom vår pojk bor i jordgubbslandet på sommaren. Och vinbärsbuskarna.. Men här överraskade barnen och hade plockat så att botten av en hink var täckt med bär. Så vi belönade dem med en jordgubbskladdkaka :)
Jag bestämde mig för att ha gurkan inomhus i sommar, jag hade 2 sorter som är partenokarp. Men av 6 st så har jag gett bort 1 och 3 har dött. Så nu väntar jag på att de 2 sista oxå ska ge upp. Det har varit otroligt mycket småflugor i gurkhinkarna, vet inte om det är de som gör att gurkorna dör?
Vi har ätit gurka i över en månad, men det tar nog slut snart med de här smågurkorna. Jag har satt frön av nån slanggurka, men de har inte tagit sig än. Får se om det lyckas. Jag är ju sugen på mycket inlagd gurka, det är ju hur gott som helst! Å det håller länge i kylskåpet!

måndag 2 april 2018

Världsautismdagen 2018

Det bästa vi kan göra för vår pojk, skulle jag då tro, är att åka på Leos lekland eller något liknande. Där svishar han runt, precis som alla andra barn, och han smälter in i stojmiljön. Han fixar faktiskt stojandet där för han är fullt upptagen med att ha roligt. Om det är stojigt på ett kalas, däremot, så måste han ut. Här nedan har barnen fått måla sig till tigrar. Dottern var först ut men sonen ville oxå.. trodde aldrig han skulle orka först vänta och sen sitta still men det gjorde han! Och så glad han var när han kom springandes och visade upp sin fina målning!
Han klättrar ju så gärna. Det är inte så många andra barn som har tid att ligga på en noshörning, men det är ju ett måste. Mest för klättrandets skull..
Det blev ingen IBT (intensiv beteendeträning) för oss i höstas av ett par olika anledningar. Rätt skönt för oss, faktiskt, vi är lite stressade över många grejer, så ännu en sak som ska göras på ett ypperligt sätt vore nog för mycket. G har ofta den här ställningen. Här undersöker han en dagvattenbrunn, han gjorde det varje dag under en period, så då är det bara att inte ha så bråttom utan ta tiden för undersökningen.
Det är ofta själva grejen, att inte ha så bråttom. Känner han sig stressad och trängd så kan det bli en väldigt dålig start på dagen. För alla. Om vi har bråttom så måste jag fejka det så att han inte märker det. Typ jaga/leka, så att det går undan litegrann. Fy för den tiden innan jag kom på lekandet som ett sätt att få till vettiga morgnar. Då nästan varje morgon var en kamp, jag, dottern och sonen var helt slut på innan vi ens kommit oss iväg.. 

Pojken bytte resurs för ett knappt år sedan. Det gick förvånansvärt bra. Kanske för att de är så olika.. hans gamla och hans nya resursperson, alltså. Den nya resursen, som nu inte känns så ny längre, har lagt upp schema så att vår pojk vet hur dagen ska se ut. Det underlättar mycket för honom, och det hade nog varit bra för de flesta barn. De börjar sin dag med att gå till ett rum där vår pojk får spendera en del tid för att öva på olika grejer. Det blev som sagt ingen riktig IBT, men en lightvariant görs, så vi har regelbundna möten med habben. Tack och lov för Sverige!

Våra barn är en stor välsignelse, vi är så glada för dem båda! En del människor blir ändå lite bekymrade när de pratar om vår pojk och undrar hur vi egentligen har det..?? Pannan i djupa veck, och så där. Och nog är jag nästan alltid lite trött, för att förutse när det kan bli onödiga konflikter, och försöka undvika dem (utan att curla), är ett heltidsjobb. Och jag kan inte förutse alla konflikter, så det är lite slitigt ibland. Men vi vill inte ha vår pojk på något annat sätt. Han är som solen, så glad, så kvillrig, han ser ut att älska livet. Och jag hoppas vi kan fortsätta bidra med det till honom. Ja, han blir naturligtvis skitsur på oss många gånger per dag när vi säger nej. När han inte får äta upp en bullpåse, hoppa i soffan, spola vatten hur länge som helst på toaletten osv. Men det går över  efter ett tag, tack och lov. 

Jag kan känna en sorg över att vårt liv är lite mer begränsat än andras. Just nu ser jag ingen lösning på att åka på vanliga semestrar, t.ex., utan hitta en form med enkelhet som pojken fixar, där inte så många andra människor är involverade. Det är ju inte riktigt vad jag drömt om direkt när jag tänkt på det där med att han familj och barn. Men som min man så klokt säger så utvecklas vi nog som personer på ett otroligt sätt hela tiden, så nån gång kanske vi har kommit på det där med att få till vanligare semestrar. 😉 Vi far ju inte å hälsar på någon spontant. Det är inte alltför många som bjuder hem oss heller. Kanske för att vi så sällan orkar bjuda hem folk till oss.. och det är både och det där. Ibland vore det så skönt att få fara hem till nån. Och samtidigt så måste vi fundera på och även fråga - hur ställer ni er till att vår pojk nog hamnar under era täcken i er säng? För han älskar att uppsöka sängar när han är borta.. han drar sig väl undan för att få lite lugn och ro. Och det är inte så lätt att förklara för andra lite lätt och enkelt. Så vi är oftast hemma.

Han surrar så mycket nu, härmar allt som vi säger och försöker sen använda det i rätt sammanhang. Det blir inte alltid helt rätt, men vi kan oftast förstå hur han menar numera. Däremot så kan vi inte fråga honom om saker och få honom att svara adekvat. Eller om väldigt få saker, iaf. Så där sitter stora grejen för oss - hur får man honom att inte bara härma vår fråga, utan förstå att han ska svara med egna ord? Ja, det där kanske kommer. Jag hoppas verkligen det! 

fredag 23 februari 2018

I garden, therefore I am

Som jag skrev i tidigare inlägg så var det skönt med vinterlov från allt trädgårdstänk över huvud taget. 
Men i slutet av januari så började jag med några sådder i köksfönstret ovanför varmaste elementet vi har. Det har kommit upp gul och röd lök, några purjo (jag tänkte sätta 20, det blev typ 50 satta, men endast 10 som tog sig..), pensé, 2 sorters dekorationsgräs (hur tänkte jag när jag satte gräs så tidigt???), 1 chilisort och 3 sorters paprika. Chilin och en sort pensé (där fröna hade bäst-före 2013) har inte tagit sig, men allt annat. Så jag är taggad på att sätta en massa andra frön nu!! Jag har köpt en hel del blomfrön, faktiskt. Det är ju lite smådyrt att köpa 10-20 st färdiga plantor av en sort, så.. Frågan är ju bara vart de ska vara nu innan det är frostfritt ute. 😏
Lök, pensé, paprikor och gräs
Maken har snickrat ihop en enkel träställning som kan tas isär när inte växterna behöver extraljus, så den ska snart, mycket snart, tas i bruk. Just nu har jag bara ett lysrör, men det kan tänkas att det behöver inhandlas fler. Sitter nu och då å kollar på fröfirmor om jag inte har gömt att beställa något ändå, och det är ju mest troligt så att det behöver beställas fler frön! 😅 Funderar just nu på örter som basilika, rosmarin mm. Vi har köpt några goda kryddblandningar, men det vore ju lite roligt att kunna blanda ihop dem själv i höst. Ja, vi får se. Jag är ingen fröexpert alls. Men om det inte tar sig så kan man ju alltid köpa örter, det gjorde jag ju i fjol.

Men just idag så måste jag skjuta undan de där tankarna på att sätta  om penséer, lök mm, och bredså nya frön, för det ska städas och göras fint för kalas imorgon då dottern fyller 7 år! Gosh - vart tar tiden vägen? Åt hösten ska hon ha ny rygga å bli ettagluttare! 💖💖💖

måndag 22 januari 2018

Glad nytt självhushållningsår!

Vitkålen i oktober
Förra året gjorde jag personlig premiär på många områden, bland annat på flera sorter av grönsaksodling. Vi byggde ett par odlingslådor, vi hade några sen förut också. Vi satte broccoli, vitkål, mangold, purpurkål, rödbetor, 5 potatisar (finsk mandel som jag fått av en kompis), rättika, morot och lite örter. Örterna köpte jag som ekoplantor, jag är inte van att krydda med det, så jag ville inte ha 50 frön vardera av det, direkt.  Broccolin blev det ju tyvärr väldigt lite av, inget alls hamnade i frysen. Jag gjorde 2 pastasåser, och sen var det så kallt att jag gav upp resten. Vitkålen blev blandat resultat. Den på fotot är ju den största, den fick en kompis som alltid kommer med fisk, torkat kött och korv mm till oss. De andra blev väl medelmåttiga till små. Men goda!
Rättika
 Rättika hörde jag talas om förra året då en kompis på facebook skrev att hon gjort rättikagratäng. Så det ville jag ju prova. Och de blev stora och fina! Och goda i gratäng 😋
Vitlökssådd
Och så vitlöken, o så goda! De var små, men väldigt mycket starkare/smakrika jämfört med de i köper på affärn. Så här ovan är fotot från höstens sådd. Ungefär 70 klyftor ligger väl där, om jag överslagsräknat rätt. För första gången så gav även äppelträden frukt också, vi fick väl ungefär 25 äpplen eller nåt 😄 Ungarna hade heller inte upptäckt alla krusbär, så det blev en burk sylt, minsann!
Paprika och Red peartomater
Vi flyttade ju växthuset från att ha haft sol dygnet runt till att ha lite skugga en del av dagen. Det var ju fel år att göra det på eftersom sommaren var så kall, men det kunde vi ju inte veta. Tyvärr kom inte tomater och gurka ut förrän i början av juli, och med den kalla sommaren, och okunskap, så blev resultatet magert. Det som är bra 2018 är att växthuset är på plats i år, vi kan ta ut allt mycket tidigare. Och så ska de ha mer näring och skakas lite (det hade jag ingen aning om). Gurkorna kanske jag har kvar inne i år, iaf de som inte behöver pollineras. Jag har ju köpt fler tomatsorter, så det kan behövas plats för dem i växthuset.. 😏

Ja, idag så vabbar jag. Jag tog fram alla fröer (köpte "lite" på rea förra året) och kollade igenom för att se vad som behöver kompletteras. Jag handlar mest från Impecta. Det är mest för att de har så många sorter, är lite småjobbigt att köpa från många olika ställen. Men jag upptäckte Gourmetgarage förra året, de hade ju så många roliga italienska sorter av bl.a. tomat och paprika, så det är bra att jag har kvar lite till i år med 😋
Jag behöver påbörja sådden, gärna till helgen, så jag hoppas de är så snabba som de brukar. Först ut är bl.a. purjolök och chili, lök, kanske nån paprika.

Även om resultatet var magert förra året så är jag taggad i år. Det går att optimera, tänker jag. Och förhoppningsvis så är det inte lika sval sommar... Men hur många odlingslådor kan jag behöva bygga???

Det jag vill ha mycket av är rödbetor, broccoli (har köpt en annan sort), blomkål, tomater, paprika, lök. Vi vill också prova för oss nya sorter potatis, så jag ska få byta till mig av en odlarvän, så det känns spännande! Jag har av en annan odlarkompis fått tag på 5 potatislökar, och det känns ju också spännande! Hoppas de är maxat goda, för då känns det ju värt att satsa på!! Potatislök är lök som växer som potatis. Av en lök blir det alltså flera stycken, och sånt gillar ju jag! Vi ska också prova schalottenlök, den växer visst på samma sätt som potatislöken, om jag fattat rätt.

Nytt för i år är att kanske/förmodligen ha några får på gården. Och eventuellt skaffa några kycklingar/ höns igen, det var så trivsamt förra året att höra dem kackla och tuppen som gol. Och äggen med sina orange gulor, det var tacksamt att ge bort! Och sälja 😊

Det har varit skönt med vinterledighet från odling och annat, jag var lite less som vanligt i höstas. Det är mycket att ta hand om, och då var det ju ändå ingen strålande säsong.. men med bärplockning mm så blir det mycket ändå. Men nu har tankarna börjat komma på vad jag vill så för frön och när olika sorter ska sättas. Mandelmanns har ju börjat igen, också, och även det är en något romantiserad bild som visas av självhushållning så finner jag det ändå inspirerande. 😍